משמר התכנון

מי אנחנו
לאחר העברת מינהל התכנון ממשרד הפנים למשרד האוצר, נוצרה בישראל מציאות תכנונית בה אין אף גוף שדואג לאינטרסים של הציבור בכל הליכי התכנון. בתוך החלל הזה הקמנו את "משמר התכנון" - קואליציה של ארגוני חברה אזרחית וארגונים מקצועיים בתחום התכנון הסביבה והדיור הפועלת למען מערכת תכנון עצמאית ומקצועית, בה נשמע הקול של החברה האזרחית.
בשנים האחרונות מרכז משמר התכנון בשיתוף פעולה עם מרכז המועצות האזוריות את הפעילות הציבורית והמקצועית אל מול הותמ"ל המקדמת באופן דורסני ומהיר תכניות ענק בכל על חשבון השטחים הפתוחים והחקלאיים רחבי המדינה ופוגעות במאות אלפי אזרחי ישראל, כאשר לאחרונים אין את הכלים והידע להתמודד מולם.
הותמ"ל - הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור
חוק הותמ"ל, אשר אושר באוגוסט 2014, הורה על הקמת הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור. מטרתו המרכזית של החוק הוא קידום מהיר של תכניות בניה לדיור ביחס למתחמי קרקע, שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור, זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה. מתוך הרצון לזרז את ההליך התכנוני ולעקוף את מסלול התכנון הרגיל, לותמ"ל ניתנו מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבניה, כמו גם סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות, למעט תוכנית המתאר הארצית הכוללנית לבינוי, לפיתוח ולשימור (תמ"א 35/1).
הכוח הרב הניתן לוועדה הפכו את הותמ"ל לוועדה דרקונית בסמכויותיה ובהרכבה. הותמ"ל מורכבת כמעט כולה מנציגי משרדי הממשלה, הליך התכנון והאישור הינו מהיר באופן הגובל בשטחיות ובחוסר אחריות ורבות מהתכניות סותרות תכניות ברובד הארצי, המחוזי והמקומי שאושרו על ידי המועצה הארצית, מוסדות תכנון ארציים והוועדות המחוזיות.
פעילות הותמ"ל במספרים (2014-2019)- סה"כ מספר המתחמים אשר הוכרזו בקבינט הדיור כמתחמים מועדפים לדיור אשר יקודמו במסלול הוותמ"ל הינו 123. מתוכם 62 תכניות אושרו, 26 תכניות נמצאות בשלבי קידום סטטוטורים שונים, 28 תוכניות טרם הגיעו לפתחה של הוותמ"ל ו-5 תכניות הוסרו משולחן הוועדה.
- כלל התוכניות שהוכרזו עד כה בקבינט הדיור מתפרשות על שטח של כ-138,500 דונמים, המכילים למעלה מ- 417,000 יחידות דיור בצפיפות של כ-2.9 יח"ד ברוטו לדונם, כאשר שטחן של רוב התכניות המתוכננות מצוי בשולי הערים על שטחים פתוחים וחקלאיים.
- לאחר יותר מחמש שנים לתחילת פעילות הוועדה, נראה כי למרות שאושרו עד כה 62 תכניות, בהיקף של כ-180,000 יחידות דיור, בפועל עד כה ניתנו מספר מועט של היתרי בנייה ורק במספר תכניות בודדות החלו לקדם בפועל בנייה של יחידות דיור.